Wykonanie
Trociniak jest bardzo pracochłonnym
ciastem - robi się go kilka godzin. Ale za to jego smak! Zdecydowanie jest to jedno z lepszych ciast jakie
jadłam.
Przygotowywanie tego ciasta można podzielić na kilka części.1.
BISZKOPT- 3
jajka (
żółtka oddzielone od
białek)- 3/4 szklanki
cukru- 3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaUbijamy pianę z
białek, następnie dodajemy
cukier i dalej ubijamy. Do masy dokładamy
żółtka i przesianą
mąkę i proszek i delikatnie tylko mieszamy łyżką.Masę wylewamy na blachę wyłożoną folią, która została posmarowana
margaryną i posypana
mąką pszenną i wkładamy to zimnego piekarnika, który rozgrzewamy do 150 stopni. Czekamy aż
biszkopt się upiecze i wyciągamy go z blachy2. KREM- 1/2 l.
mleka- 1 opakowanie
cukru wanilinowego- 1 szklanka
cukru- po 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i pszennej- kostka
masłaOdlewamy 3/4 szklanki
mleka a pozostałą 1/4 wlewamy do garnka, dodajemy
cukier i gotujemy.W odlanej części
mleka roztrzepujemy dobrze
mąki.Kiedy gotujące się
mleko będzie szło do góry, wlewamy rozpuszczone
mąki i mieszamy aż zgęstnieje na
budyń.Następnie odkładamy krem do ostygnięcia.Kiedy krem jest zimny, nakładamy go po trochu do miski i miksujemy (rozluźniamy masę ;)Po zmiksowaniu całego kremu dodajemy do niego częściowo
masło (musi
mieć temperaturę pokojową) i miksujemy.Gotowe odkładamy.3.
GALARETKA- 3
galaretki agrestowe- 1l wrzątku- 5 dużych
jabłekGalaretki rozpuszczamy. Kiedy zaczną tężeć dodajemy do nich starte
jabłka.TROCINIAK - składanie
Biszkopt ponownie wkładamy do blachy, nakładamy na niego 1/2 kremu, następnie
galaretkę i wkładamy do lodówki aż do całkowitego jej stężenia. Następnie nakładamy drugą część kremu i posypujemy przesmażonymi na
maśle wiórkami kokosowymi (ok.60g).Voila!