Wykonanie
Ten rodzaj Zupy Cebulowej był w mojej kuchni pierwszym jaki swego czasu postanowiłam zrobić, wówczas to była niespodzianka dla mojego
męża, który lubi chyba wszystkie zupy, ale o tej wówczas często mówił:-)Zupa ta powstała z modyfikacji różnych przepisów jakie wówczas wpadły mi w ręce, plus późniejsze podpowiedzi mojego
męża, który zjadł zup
cebulowych w swoim czasie trochę, będąc na wyjazdach w delegacji.Zapraszam do spróbowania. Ja niebędąca fanką
cebuli, przyznam że ta zupa dołączyła do moich ulubionych:-)
Składniki:- 1 - 1,5 l
wywaru / rosołu- ok. 1 kg
cebuli- 2-3 ząbki
czosnku- 200 - 250 ml
wytrawnego białego wina- 2-3 łyżki
mąki-
oliwa- 1 - 2 łyżeczki
cukru-
sól-
pieprzdodatek- grzanki z
seremPrzygotowanie:1.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i smażę na
oliwie, po czym oprószam
mąką i czekam aż się zrumieni.2. Gdy
cebula z
mąka będzie zrumieniona, wlewam
wino i gotuję do czasu aż zawrze.3. Całość przelewam do garnka, dodaję
wywar / rosół i obrany, drobno pokrojony
czosnek, całość
solę.4. Gotuję około 35-40 minut i doprawiam
pieprzem.5. Na patelni zrumieniam
cukier, po czym dodaję chochlę zupy i gotuję do czasu, aż karmel się rozpuści. Po rozpuszczeniu całość wlewam do zupy.6. Odcedzam część
cebuli i odstawiam na bok, a resztę zupy miksuję. Jak mam czas to również przecieram.7. Odstawioną
cebulę przekładam z powrotem do zupy, całość mieszam i ostatecznie doprawiam do smaku, jeśli jest taka potrzeba.Zupa jest gotowa.Ja podaję z grzankami z
serem.
Chleb opiekam w opiekaczu, oprószam
żółtym serem, wkładam do nagrzanego piekarnika i pieką, aż
ser się rozpuści. Tak przygotowane grzanki podaję z Zupą
Cebulową.„Operację” odcedzania
cebuli można pominą i całą
cebulę zmiksować, ja jednak wolę jak trochę kawałków
cebuli pływa mi w zupie, poza tym w mojej ocenie, ciekawiej prezentuje się zupa z takimi pływającymi, zrumienionymi kawałkami
cebuli.Smacznego.