Wykonanie
W naszym domu oponki robione są w zasadzie tylko w karnawale:-), tak jak
faworki (takie lub takie). Tak było w moim domu rodzinnym i tak teraz jest u mnie. Tak więc przepis ten mam z "kuferka" domowych przepisów mojej mamy:-)Oponki te są z
serem, i są pyszne. Obowiązkowo trzeba je zrobić i oczywiście zjeść, jeszcze lepiej zjeść je w miłym towarzystwie. Polecam!A dlaczego w karnawale, może dlatego, że to taki czas zabaw:-)Zapraszam na oponki
serowe, smakowity dodatek do
herbaty czy
kawy:-)Oponki
seroweSkładniki:- ½ kg
sera białego chudego,- ½ kg
mąki + ½ łyżeczki
sody,- ½ kostki
margaryny,- ½ szklanki
cukier,- 4 jaj a,-
cukier puder,-
olej do głębokiego smażenia (ewentualnie
smalec),przyda się ręcznik papierowy.Wykonanie:1. Zagniatam razem
ser,
mąkę z
sodą,
margarynę,
cukieri
jaja.2. Po wyrobieniu ciasta rozwałkowuję jego kawałek nagrubość około 1 cm.3. Z tak rozwałkowanego ciasta wycinam koła (formą:większą i mniejszą, u mnie są to kieliszki).4. Tak utworzone oponki i środki z oponek (te kulki)smażę na bardzo mocno rozgrzanym
oleju /
smalcu,do uzyskania złotego koloru.5. Po usmażeniu, kładę na ręcznik papierowy, aby nadmiartłuszczu ściekł i odstawiam na talerz.6. Pudruję
cukrem pudrem każdą nowo usmażoną porcję .Wszystkie oponki oprószane
cukrem pudrem są gotowe do podania i... pałaszowania.:-)Smacznego.