Wykonanie

Placki z
cukinii, to alternatywa do placków ziemniaczanych, są delikatniejsze.
Cukinia ma w sobie duuużo
wody i po jej starciu trzeba tę
wodę odcisnąć, żeby później nie okazało, że będą tak luźne, że trzeba będzie dodać duuużo
mąki, a to mają być placki
cukiniowe, a nie mączne:-)Zapraszam na
Cukiniowe Placki.Składniki:(mi wyszło około 12, tyle ile widać na zdjęciu, ale wszystko zależy jak one duże będą:-)

~600 g
cukinii (umyta, obrana strata na małych oczkach)- 1
cebula (umyta, obrana i strata na papkę)- 1
jajko- ok. 100 g
mąki (tj. ok. 4 czubate łyżki)- około 1/3 – 1/2 pączka
szczypiorku (ilość według upodobań)- szczypta:
soli,
pieprzu,
papryki ostrej w proszku- opcjonalnie odrobinę startego
żółtego sera-
olej do smażeniaWykonanie:1. Z
cukinii po starciu odciskam
wodę.2.
Cukinie,
cebulę i
jajko razem mieszam.3.
Mąkę mieszam z
przyprawami i dodaję do mieszaniny z
cukinią.4. Na końcu do całości dodaję pokrojony
szczypior i ewentualnie
żółty ser, i wszystko razem wymieszam.5. Smażę na rozgrzanym
oleju, ale nie
daję go jakoś dużo. Pewnie to wszystko kwestia patelni i smażę do zrumienienia z obu stron.Zjadamy z
ketchupem, czy sosem, zależnie od nastroju i tego co mam:-)Smacznego.