Wykonanie

Prażone, prażuchy, pieczone, pieczonki, duszonki, ... w zależności od części Polski nazwy są różne, lecz jest to potrawa jednogarnkowa
rodem ze Śląska ale polecam ją wszystkim jako uzupełnienie np. gdy zapowiada się dłuższe spotkanie grillowe.Potrzebne są :główka
białej kapusty ( min 1,5 kg )40 dag
boczkuskóra z
boczku2 kawałki
kiełbasy3
pieczarki ( większe )6-7 większych
ziemniakówsól,
pieprz, odrobina mielonego
kminku,
zioła prowansalskie2
papryczki chili ( opcjonalnie )Przygotowanie :Z
kapusty ściągam ok 8 całych liści, resztę drobno szatkuję,
boczek kroję w paseczki,
kiełbasę w pół talarki,
pieczarki w piórka,
ziemniaki w większą kostkę a
papryczkę chili drobno siekam.Kociołek smaruję odrobiną tłuszczu np.
oliwą. Zaczynam od ułożenia na samo dno skóry z
boczku, następnie układam 2 - 3 liście
kapusty i kolejno wszystkie składniki warstwami,
kiełbasa z
boczkiem, poszatkowana
kapusta,
przyprawy,
ziemniaki,
pieczarki i znowu
kiełbasa z
boczkiem, ....Wraz ze wzrostem składników w kociołku dokładam pozostałe liście
kapusty na ścianki. Całość na sam koniec ugniatam i przykrywam jeszcze 2 liśćmi
kapusty.Prażę 1 , 5 - 2 godzin na stałym płomieniu ( jak na zdjęciach )Jeśli trzeba to można delikatnie przemieszać ale ja staram się nie mieszać. Pod koniec można zdjąć pokrywkę aby nieco odparowały.Smacznego :)









