Wykonanie
Ukochany kiedyś zasmakował podobnej zupy w meksykańskiej knajpce...Bardzo chciał, żeby upichcić mu taką....Stworzyłam więc coś takiego...Zjadł z dokładką, więc dałam radę...Składniki:- 1 pojedyncza
pierś z kurczaka- 0.5 l
bulionu drobiowego- 0.5 l
bulionu wołowego- 3/4 puszki krojonych, obranych
pomidorów- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 3/4 łyżeczki papryczki Jalapeño (u mnie w wersji suszonej, kruszonej)- 1 łyżeczka
chili w proszku- 1/2
awokado- 2 łyżki startego
żółtego sera (u mnie Ementaler)- 1/2 łyżeczki
pieprzu- 1 łyżeczka
sól- 1 placek tortilli kukurydzianej.-
olej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Do garnka wlać
bulion drobiowy i wołowy oraz krojone
pomidory.
Cebulę i
czosnek posiekać drobno i podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju. Przełożyć do garnka z płynami. Dodać papryczkę Jalapeño,
chili,
sól i
pieprz. Gotować na niewielkim ogniu przez 1h.
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Podsmażyć na
oleju i dodać do gotującej się zupy na 10 minut przed końcem gotowania.Tortillę pokroić w cienkie paseczki. Podsmażyć na patelni, tak aby stały się chrupiące.
Awokado obrać ze skórki i pokroić na cienkie paseczki (lub jak kto woli w kostkę)Na dno talerza/miski układamy paski tortilli, zalewamy zupą. Wierzch dekorujemy
serem oraz
awokado.Gotowe. Smacznego.