Wykonanie
Przepraszam, że dość długo nic się nie pojawiło na blogu, ale i tak, że zaczyna brakować czasu i sprzętu na realizację tego co się lubi robić.U mnie za oknem leżą całe masy śniegu, a termometr pokazuje jakieś -7...Myślami krążę wokół potraw, które rozgrzeją po powrocie do domu, a jednocześnie będą łatwe, szybkie i oczywiście tanie...Tak też moje myśli skoncentrowały się wokół zupy jarzynowej, czy wielowarzywnej (jak kto woli)."Jarzynówka" jest świetną zupą na zimę. Tak! Jest świetna.Składniki:- 1
udko z kurczaka- 1
marchewka- 1
pietruszka- 2 średni
ziemniaki- ½ średniego
selera- ½ opakowania mrożonki wielowarzywnej- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 2 łyżki
śmietany 12%- 1 łyżka
mąki- 1
kostka rosołowa (drobiowa)-
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
Wodę zagotować w garnku.
Udko z kurczaka umyć i przełożyć do gotującej się
wody. Gotować 15 minut.Warzywa umyć, obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do
kurczaka. Gotować 10 minut. Kolejno dodać
mrożonkę warzywną. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a skórka z
kurczaka będzie ładnie dochodzić.Pod koniec gotowania dodać
przecier pomidorowy,
kostkę rosołową oraz zaprawić zupę
mąką rozmieszaną ze
śmietaną.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Gotowe. Smacznego.