To ciasto musiałam robić dwa razy z rzędu. Za każdym razem znikało w błyskawicznym tempie. W smaku bardzo przypomina sernik, ale jest lżejsze i mniej kaloryczne od sernika z sera. Ja swój sernik polałam polewą. Ten przepis podpatrzyłam u cioci i w jej wersji ciasto było udekorowane owocami i galaretką.SKŁADNIKINa ciasto:2 szklanki maki pszennej;0,5 szklanki cukru;2 płaskie łyżeczki proszku;2 jaja;125 dag margaryny.Na masę jogurtową:2 duże jogury greckie(2 x 400g);1,5 szklanki cukru pudru;1 opakowanie cukru wanilinowego;5 jaj;2 budynie śmietankowe;0,5 szklanki oleju.Polewa czekoladowa.WYKONANIESkładniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki. Zamiast ciasta kruchego, możemy użyć herbatników. Zabieramy się do przyrządzenia masy jogurtowej. Żółtka, budyń, olej, jogurty i cukier wanilinowy miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę, po czym dodajemy cukier puder. Delikatnie mieszamy z masą jogurtową. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170 stopni. Ostudzone polewamy polewą lub galaretka. Najlepiej smakuje schłodzone w lodówce.