Wykonanie
Musze się przyznać, że uwielbiam
śledzie pod każdą postacią. Ostatnio odkryłam je z
suszonymi pomidorami i
ziołami. Pierwsze kupiłam, żeby sprawdzić czy będą mi smakowały. Były bardzo dobre, więc poszukałam przepisu i zrobiłam sobie właśnie takie
śledzie sama. Jeśli jesteście rybomaniakami to koniecznie spróbujcie tak przyrządzonych!

SKŁADNIKI7 solonych filetów;1
cebula biała;1
cebula czerwona;ząbek
czosnku;0,5 łyżeczki
suszonego oregano Prymat;
pieprz czarny Prymat;0,5 słoika
suszonych pomidorów Smak;0,5 słoiczka
oleju z
suszonych pomidorów;łyżka
octu winnego;1 szklanka
octu spirytusowego.WYKONANIE
Śledzie moczymy w wodzie około jednej godziny. Po tym czasie
wodę wymieniamy na
wodę z
octem w proporcji 2:1 i zostawiamy na 30 minut. W międzyczasie na 2 łyżkach
oleju podsmażamy
cebule pokrojone w półplasterki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
oregano,
bazylię,
pieprz, pokrojone w paseczki
pomidory,
olej i
ocet winny. Marynatę dokładnie mieszamy, dokładamy do niej pokrojone na mniejsze kawałki
śledzie i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakują podane na drugi dzień.