ßßß
SKŁADNIKI0,50 dag śledzi matijas;2 cebule czerwone;1 cebula biała;3 ząbki czosnku;olej kujawski czosnkowy;pieprz czarny mielony;1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego.WYKONANIEŚledzie, w zależności jakie są słone, moczymy w mleku lub wodzie. Po wyciągnięciu kroimy w kawałki żądanej wielkości. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. W słoiku układamy warstwami śledzie, cebula, czosnek, pierz i czosnek niedźwiedzi. I tak do wyczerpania składników. Wszystko zalewamy olejem kujawskim czosnkowym.Kotleciki z piersi kurczaka biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.