Wykonanie
« Powrót  Anielskie pączkiDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 9SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 0,5 kilogramów
drożdże 50 gramów
cukier 80 gramów
żółtka 4 sztuk
mleko 1 szklanek
masło 50 gramów
olejek rumowy według uznania
sól 2 szczypta
spirytus 3 łyżek stołowych
marmolada według uznania
olej 1 litrów
cukier puder według uznaniaWykonanie:W ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże z połową
cukru.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z resztą
cukru,
żółtkami oraz
solą. Wlać roztopione i lekko ostudzone
masło, wyrośnięte
drożdże,
alkohol i kilka kropel
olejku rumowego. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto powinno być nie za gęste i nie za rzadkie. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Na stolnicy posypanej
mąką rozwałkować wyrośnięte ciasto na kwadrat. Rozłożyć na połowie ciasta , w odstępach, porcje
marmolady i przykryć drugą połową ciasta. Szklanką wykrawać pączki z
marmoladą. Pozostawić chwilę do podrośnięcia. Wyrośnięte kłaść dołem do góry na mocno rozgrzany
olej. Smażyć na jasno brązowy kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku kuchennym i posypać
cukrem pudrem.Uwagi:
Marmoladę można wymieszać z
konfiturą z róży.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: SamandaData: 2012-01-30ONE SA SUPER NIGDY JESZCZE TAKICH NIEJADLAM POLECAMAutor: zapiekanaData: 2011-04-12te pączki są do DUPY !!!!!!!!!!!!!!!Autor: FloressData: 2009-04-27bardzo dobreAutor:
kasiaData: 2009-03-25smaczneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: