Wykonanie
Jak co roku przed Tłustym Czwartkiem po głowie chodzą mi pączki. Nigdy jednak ich nie robiłam. To był pierwszy raz, ale wyszły puszyste i lekkie, więc naprawde jestem z nich zadowolona. Trzymałam się wskazówek mojej Mamy i Babci.



Z podanych składników wyszło mi 17 średnich pączków25g świeżych
drożdży250 ml ciepłego
mleka550g
mąki tortowej5
żółtek1/3 szklanki
cukru100g rozpuszczonego
masłaSzczypta
soli1 kieliszek
wódki lub
spirytusuMarmolada z różyNa
lukier:Szklanka
cukru pudruWodaSkórka z cytryny1 litr
oleju do smażeniaWszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Drożdże rozpuścić w ciepłym
mleku i wstawić do mocno ciepłej
wody na 10minut.
Mąkę wymieszać z
cukrem i zaczynem
drożdżowym. Dodać
żółtka,
masło,
sól i
alkohol. Zagniatamy ciasto. Ciasto na pączki jest luźne i klei się do rąk. Ale unikajmy podsypywania
mąki, bo wtedy pączki nie będą puszyste. Lepiej jest posmarować ręce
olejem. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.Zagniatamy ciasto ponownie. Odrywamy po kawałku ciasta i rozgniatamy w dłoni. Do środka wkładamy łyżeczkę
marmolady i zlepiamy w kulkę. Takie pączki zostawiamy jeszcze na 30 minut.
Olej podgżewamy do 180°C. Pączki smażymy z każdej strony po ok 3minuty.
Lukier robimy mieszając wszystkie składniki razem na gęsty
syrop. Smarujemy każdego pączka z jednej strony.Smacznego!