Wykonanie
            Moje pierwsze :) Z domową 
konfiturą z róży. Wyszły puszyste i delikatne.Składniki na 30 sztuk:30 dkg 
mąki2 dkg świeżych 
drożdży1 łyżka 
cukru kryształu3 łyżki 
cukru pudru1/2 szklanki ciepłego 
mleka30 g 
masła2 
żółtka1/2 kieliszka 
wódkiszczypta 
soliolej do smażeniadomowa 
konfitura z różySposób przygotowania
Drożdże rozdrobnić, wymieszać z 
cukrem kryształem, zalać 1/4 szklanki 
mleka, wymieszać z 1 łyżka 
maki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Mąkę przesiać do miski, dodać 
sól, 
cukier, 
żółtka, resztę 
mleka, rozpuszczone 
masło, 
wódkę i rozczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.Ciasto podsypać 
mąka i rozwałkować na grubość 5 mm. Foremką wycinać 
serca lub po prostu szklanką kółka. Na połowę 
serc nałożyć 
konfiturę różaną.
Serca z różą przykrywać pustymi i dokładnie sklejać. Układać na posypanej 
mące desce. Ostawić aż wyrosną. Najlepiej przykryć ściereczką.Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu złoto-brązowy kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać 
cukrem pudrem.Darmowy Hosting CBA.PL
