Wykonanie
Moje pierwsze :) Z domową
konfiturą z róży. Wyszły puszyste i delikatne.Składniki na 30 sztuk:30 dkg
mąki2 dkg świeżych
drożdży1 łyżka
cukru kryształu3 łyżki
cukru pudru1/2 szklanki ciepłego
mleka30 g
masła2
żółtka1/2 kieliszka
wódkiszczypta
soliolej do smażeniadomowa
konfitura z różySposób przygotowania
Drożdże rozdrobnić, wymieszać z
cukrem kryształem, zalać 1/4 szklanki
mleka, wymieszać z 1 łyżka
maki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól,
cukier,
żółtka, resztę
mleka, rozpuszczone
masło,
wódkę i rozczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.Ciasto podsypać
mąka i rozwałkować na grubość 5 mm. Foremką wycinać
serca lub po prostu szklanką kółka. Na połowę
serc nałożyć
konfiturę różaną.
Serca z różą przykrywać pustymi i dokładnie sklejać. Układać na posypanej
mące desce. Ostawić aż wyrosną. Najlepiej przykryć ściereczką.Smażyć na rozgrzanym głębokim tłuszczu złoto-brązowy kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać
cukrem pudrem.Darmowy Hosting CBA.PL