Wykonanie
Nie wiem skąd pochodzi ta nazwa, przepis mam z „CIASTA NA STÓŁ”. Ciasto to fajnie wygląda w przekroju, jest wilgotne. Jest po nim dużo zmywania, ale co tam raz na jakiś czas można zaszaleć.

SKŁADNIKI2,5 szkl.
mąki pszennej;1,5 paczki
margaryny;8 jaj;2 szkl.
cukru pudru;0,5 szkl.
maku suchego;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;2 łyżki
kakao;2 paczki
biszkoptów okrągłych;
dżem morelowy lub malinowy (u mnie
truskawkowy);WYKONANIE
Margarynę ucieramy z
cukrem pudrem, dodając po jednym
żółtku.Wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z
białek. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy
kakao, do drugiej 2 łyżki
mąki, do trzeciej
mak. Na tortownicę wykładamy ciasto
makowe,
potem biszkopty i cienką warstwę
dżemu, następnie ciasto
kakaowe, ponownie
biszkopty i
dżem. Na wierzchu układamy ciasto białe. Pieczemy w temperaturze 180 aż się zarumieni. Upieczone ciasto można polać dowolną
polewą czekoladową, lukrem lub posypać
cukrem pudrem.