ßßß
SKŁADNIKI2,5 szkl. mąki pszennej;1,5 paczki margaryny;8 jaj;2 szkl. cukru pudru;0,5 szkl. maku suchego;2 łyżeczki proszku do pieczenia;2 łyżki kakao;2 paczki biszkoptów okrągłych;dżem morelowy lub malinowy (u mnie truskawkowy);WYKONANIEMargarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, do trzeciej mak. Na tortownicę wykładamy ciasto makowe, potem biszkopty i cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu układamy ciasto białe. Pieczemy w temperaturze 180 aż się zarumieni. Upieczone ciasto można polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.