ßßß Cookit - przepis na KANTYCZKA

KANTYCZKA

nazwa

Wykonanie

Nie wiem skąd pochodzi ta nazwa, przepis mam z „CIASTA NA STÓŁ”. Ciasto to fajnie wygląda w przekroju, jest wilgotne. Jest po nim dużo zmywania, ale co tam raz na jakiś czas można zaszaleć.
SKŁADNIKI
2,5 szkl. mąki pszennej;
1,5 paczki margaryny;
8 jaj;
2 szkl. cukru pudru;
0,5 szkl. maku suchego;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kakao;
2 paczki biszkoptów okrągłych;
dżem morelowy lub malinowy (u mnie truskawkowy);
WYKONANIE
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, do trzeciej mak. Na tortownicę wykładamy ciasto makowe, potem biszkopty i cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu układamy ciasto białe. Pieczemy w temperaturze 180 aż się zarumieni. Upieczone ciasto można polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2012/09/kantyczka.html