ßßß Cookit - przepis na Paluchy z kminkiem,żółtym serem i anchois.

Paluchy z kminkiem,żółtym serem i anchois.

nazwa

Wykonanie

Idealnie sprawdzają się , gdy nagle zapowiedzą się goście , lub gdy do ich przybycia pozostało niewiele czasu. Pamiętajmy jednak jak bardzo słone jest anchois i , że nie każdy je lubi.Możemy wszystkie paluchy zrobić tak samo , albo np. w przypadku osób nie lubiących anchois - połowę z kminkiem i serem , drugą połowę posypać serem i ostrą papryką.Ważną rzeczą jest pilnowanie by paluchy się zrumieniły , nie spiekły - będą wówczas nie jadalne.
Składniki :
Arkusz ciasta francuskiego ( może być mrożone)
150 g startego ostrego sera ( najlepiej typu Ementaler 27% tł. )
1 łyżka stołowa kminku
1 puszka , bądź słoiczek filecików anchois
1 żółtko
sól,pieprz
Olej lub oliwa do posmarowania blachy.
Standardowa blacha do piekarnika.
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do 180st . Nasmarować tłuszczem blachę . Rozłożyć ciasto francuskie.Posmarować je rozmąconym żółtkiem.Ostrym nożem delikatnie ponacinać paski wzdłuż i jeden w poprzek ciasta.W tym miejscu paluchy będą się łamać po upieczeniu.Fileciki anchois pokroić na cieniutkie plasterki. Całe ciasto posypać startym serem.Połowę ciasta posypać kminkiem , pieprzem i solą. Na drugiej połowie układamy fileciki anchois pilnując ich ilości ( od tego zależy jak słone będą paluchy) i posypać świeżo zmielonym pieprzem.Piec ok 15 min , czekając aż paluchy się przyrumienią. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim paluchy do ostygnięcia. Po wyjęciu połamać je wzdłuż naciętych linii.
Ja robię do nich jeszcze dip czosnkowy - ale to wg. uznania.
Smacznego:)
Zapraszam do komentowania.
:)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2012/11/paluchy-z-kminkiemzotym-serem-i-anchois.html