ßßß
Cookit - przepis na Cytrynowa babka z białym lukrem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Cytrynowa babka z białym lukrem
Składniki
Mąka pszenna
Mąka ziemniaczana
Kisiel cytrynowy
Proszek do pieczenia
Cukier puder
Margaryna
Śmietana
Cytryna
Jajko
Żółtko
Lukier
Białko
Sok z cytryny
Wykonanie
Telefon od mamy. Będziemy
mieć
gości, czyt. upiecz coś.Najszybszy wypiek, do którego nie potrzeba wielu składników, co i tym razem zdecydowało o właśnie jego wyborze. Bo w niedzielę po południu komu by się chciało iść do sklepu.
2 szkl
mąki pszennej
1/3 szkl
mąki ziemniaczanej
1
kisiel cytrynowy
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1 i 1/2 szkl
cukru pudru
150g
margaryny
1/2szkl
śmietany
kwaśnejsok z 1
cytryny
skórka starta z
cytryny
4
jajka
+ 1
żółtko
biały
lukier
1
białko
1szkl
cukru pudru
1 łyżka
soku z cytryny
Margarynę
utrzeć z
cukrem pudrem
. Wciąż miksując dodawać po jednym
żółtku
,
śmietanę
, sok i
skórkę cytrynową
.
Mąkę
,
kisiel
i proszek przesiać przez sito i wymieszać z masą.
Białka
ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać.Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem). Babkę studzić w formie i jeszcze lekko ciepłą wyłożyć na metalową kratkę.Ubić
białko
z
cukrem pudrem
i
sokiem z cytryny
. Polać wystudzoną babkę. Odstawić do stężenia.
Źródło:
http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/11/cytrynowa-babka-z-biaym-lukrem.html
Przepisy powiązane
Babka piaskowa…
Babka piaskowa…
Babka piaskowa…
Babka piaskowa…
Babka piaskowa…
Składniki powiązane (0)