Wykonanie

Sobotni wieczór przy gorącej
kawce i ploteczkach... oglądanie filmów i śmianie się do upadłego...A gdy chce się coś słodkiego wędrówka do kuchni... trzeba tylko wyciągnąć składniki i tworzyć...A ile prz tym zabawy :D Gdy już trafi do piekarnika, ciągłe zaglądanie jak rosną... w końcu... ten aromat... i ten smak...

Pełnoziarniste scones (6 bułeczek)2 szklanki
mąki pełnoziarnistej1
jajko100 ml
maślanki2 łyżki
jogurtu greckiego1 łyżka
proszku do pieczenia1 szczypta
sody2 łyżki
rodzynek1 łyżka pestek
słonecznikasubstancja słodząca (np. 2 łyżki
miodu)1 szczypta
soli1 łyżka
mleka1 łyżeczka
sezamu1 łyżeczka
maku
Mąkę przesiewamy przez sitko.
Otręby pozostałe na sitku również wrzucamy do miski. Dodajemy 1
białko i 1/2
żółtka ( resztę
żółtka zostawiamy w jakimś kubeczku). Dodajemy proszek, mokre składniki (bez
mleka!) i wyrabimy ciasto. Dodajemy
rodzynki i
słonecznik. Jeśli ciasto będzie się klieć trzeba podsypać
mąką. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 6 części. Ręcznie wyrabiamy kulki i spłaczamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Pozostałą część
żółtka mieszamy z łyżką
mleka i porządnie mieszamy. Miksturą smarujemy wierzch bułeczek. cones posypujemy
makiem i
sezamem.Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Gdy już się nagrzeje wstawiamy bułeczki na ok. 15min. Wierzch ma być lekko rumiany.Smacznego