Wykonanie
Witam, dziś zaproponuje tort
orzechowy. Bardzo prosty i smaczny, nie przesłodzony z wyczuwalną wkładką
jabłkową.

Składniki:
biszkopt orzechowy:6 jaj9 łyżek z lekkim czubkiem
cukru8 łyżek z lekkim czubkiem
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 czubate łyżki zmielonych
orzechów włoskichmasa orzechowa:250 ml
mleka1 szklanka
cukrukostka
masła prawdziwego (200 g)300 g
orzechów włoskich (z tego odejmujemy do
biszkoptu)dodatkowo:ok. 600 g
marmolady jabłkowej1
galaretka cytrynowaczekolada gorzka i
bita śmietana do dekoracji

Najpierw prażymy
orzechy w piekarniku około 3 minuty, następnie mielimy w maszynce.Ubijamy
białka na sztywno z
cukrem, dodajemy
żółtka, następnie
mąkę i
proszek do pieczenia a na sam koniec 2 czubate łyżki zmielonych
orzechów.

Gotowy
biszkopt wylewamy do wysmarowanej i obsypanej
mąką tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy w piekarniku 30- 40 minut w 170 stopniach, na złoty kolor.

Upieczony
biszkopt gdy wystygnie kroimy na 3 części.W garnku gotujemy
mleko z
cukrem, dodajemy zmielone
orzechy, chwilę gotujemy ciągle mieszając by nam masa zgęstła, odstawiamy do wystygnięcia.W drugim garnku podgrzewamy
marmoladę jabłkową, ja dałam robioną ze słoika. Jak jest gorąca dodajemy
galaretkę i mieszamy.

Wszystkie trzy blaty
biszkoptu smarujemy jedną czwartą
jabłek, zostanie nam jedna czwarta na posmarowanie środkowego blatu jak go ułożymy na
masie.Miękkie
masło ucieramy na puszystą masę następnie dodajemy wystudzoną masę
orzechową.Na pierwszy blat
biszkoptu wysmarowanym
jabłkami wykładamy jedną trzecią masy. Przykładamy środkowym blatem,
jabłkami do masy, następnie wykładamy ostatnią warstwę masy
jabłkowej a na nią następną część masy orzechowej. Przykrywamy ostatnim blatem
biszkoptowym.Cały tort smarujemy z wierzchu pozostałą masą
orzechową, dekorujemy startą
czekoladą i
bitą śmietaną.SMACZNEGO


