Wykonanie
Ciasto które bardzo polubiły moje córcie.
Składniki:
biszkopt:4 duże
jajka6 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniadodatki:3
galaretki agrestowe500 ml
śmietany tortowej 36 %2 łyżki
cukru pudrumini ciepłe
lody ( opakowanie 266 g, 32 sztuki )
Na
biszkopt ubijamy
białka na sztywno z
cukrem, dodajemy
żółtka,
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą tortownicę ( 30 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy
biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.Jedną
galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody, a pozostałe dwie rozpuszczamy w
trzech szklankach wrzątku.Upieczony i wystudzony
biszkopt nasączamy letnią
galaretką, tak około pół szklanki ( tą co rozpuszczaliśmy w 3 szklankach
wody, resztę zostawiamy na polanie wierzchu). Gdy nasza
galaretka , ta rozpuszczona w szklance
wody jest letnia ale nie zastygła, ubijamy
śmietanę z
cukrem pudrem na sztywno, wlewamy
galaretkę, mieszamy i wylewamy na
biszkopt. W masę
śmietanową wciskamy ciepłe
lody, musimy to robić szybciutko by masa nam za szybko nie zsiadła.Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą
galaretką, gdy się już lekko zaczyna zsiadać.Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki by się schłodziło.SMACZNEGO