Wykonanie
Serniczek bardzo delikatny z
mascarpone.
Jagodowe kropy nadają całemu serniczkowi super smak.
Składniki:ciasto kruche
kakaowe:3
żółtka1 szklanka
mąki pszennej100 g
masła3 łyżki
cukru pudrułyżka
kakaomasa serowa:4 duże
jajka1
żółtko1 szklanka
cukru lub 3/40,5 kg
twarogu półtłustego0,5 kg
mascarpone1
budyń waniliowydodatkowo 2 duże łyżki
konfitury jagodowejpolewa: 3 łyżki
śmietany 18 %2 duże łyżki
masła4 łyżki
cukru2 łyżki
kakaoWszystkie składniki na ciasto zagniatamy, gdy nie chce nam się zlepić możemy dodać 1 łyżkę
śmietany i wstawiamy na chwilę do lodówki.Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą. Wykładamy nasze ciasto kruche i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.Jak piecze się ciasto robimy masę
serową , wszystkie składniki, czyli oba
serki,
cukier,
jajka i
budyń dokładnie mieszamy. Na upieczony spód wlewamy
ser. Zostawiamy 3-4 łyżki
sera dodajemy
konfiturę jagodową i miksujemy. Na sernik łyżeczką wykładamy kupkami fioletowy
ser.Wkładamy do piekarnika na godzinkę i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut
potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Możemy przykryć wierzch folią aluminiową ale ja tego nie zrobiłam i wyszedł spieczony wierzch, więc cały musiałam oblać polewą. Na niższym poziomie w piekarniku wstawiamy naczynie z
wodą by serniczek był bardziej wilgotny i kremowy.Studzimy sernik przy uchylonych drzwiach a
potem do lodówki by ładnie zastygł. A to przepis na polewę, podgrzewamy
śmietanę,
cukier,
masło aż zacznie nam ładnie pyrkać i rozpuści się
cukier, mieszamy by się nie przypaliło, dodajemy
kakao, zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy. Ale możemy bez polewy gdy wierzch przykryjemy i nam się nie spiecze, powinny wyjść fajne kropy fioletowe.SMACZNEGO