Wykonanie
Lubię serniki, najlepsze są te na prawdziwym
serku wiejskim. Ale postanowiłam dać szansę i takiemu z
serkiem mascarpone. Wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i po prostu rozpływa się w ustach.
Składniki:ciasto kruche
kakaowe:2
żółtka1 szklanka
mąki pszennej100 g
masła3 łyżki
cukru pudrułyżka
kakaomasa serowa:4 duże
jajka1
żółtko1 szklanka
cukru lub 3/40,5 kg
twarogu półtłustego0,5 kg
mascarpone1
budyń waniliowydodatkowo:puszka
ananasów w syropie1 łyżka
masła2 łyżki
cukru trzcinowegoWszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wstawiamy na chwilę do lodówki.Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładamy dno papierem do pieczenia a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy
kaszą manną. Wykładamy nasze ciasto kruche i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.Jak piecze się ciasto robimy masę
serową , wszystkie składniki, czyli oba
serki,
cukier,
jajka i
budyń dokładnie mieszamy. Na upieczony spód wlewamy
ser.
Ananasy odsączamy z soku i smażymy na łyżce
masła, poszło mi tylko 7 plastrów.Układamy na wierzchu sernika nasze podsmażone
ananasy i posypujemy je
cukrem trzcinowym.
Wkładamy do piekarnika na godzinkę i pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut
potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Możemy przykryć wierzch folią aluminiową ale ja tego nie zrobiłam bo chciałam by był rumiany. Na niższym poziomie w piekarniku wstawiamy naczynie z
wodą by serniczek był bardziej wilgotny i kremowy.Studzimy sernik przy uchylonych drzwiach a
potem do lodówki by ładnie zastygł.