Wykonanie
Torcik walentynkowy, pyszny prezencik.

Składniki:
biszkopt : 6
jajek8 łyżek
cukru8 łyżek
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 kilogram
sera w wiaderku
galaretka wiśniowagalaretka cytrynowagalaretka niebieska200 g
konfitury wiśniowej200 g
konfitury jagodowejodrobina barwnika czerwonego

Robimy
biszkopt: ubijamy
białka na sztywno z
cukrem dodajemy
żółtka,
mąkę i
proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy, wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą tortownicy (26 cm) pieczemy 25 min w 180 stopniach do suchego patyczka.Studzimy
biszkopt, następnie kroimy na trzy części.Każdą
galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w szklance wrzątku, i odstawiamy do wystudzenia.
Ser z wiaderka dzielimy na trzy części, (ja dałam
serek waniliowy z biedronki, więc już nie dosładzałam). Jeżeli używamy
serka zwykłego proponuję dosłodzić odrobinę do smaku.Pierwszy blat
biszkoptu smarujemy
konfiturą jagodową, jedną część
serka miksujemy z niebieską jeszcze płynną
galaretką, (ja wstawiłam masę na trochę do lodówki, by dobrze stężała,
potem znowu ją zmiksowałam ), wykładamy masę na
konfiturę i przykrywamy drugim blatem
biszkoptu.Na
biszkopt smarujemy
konfiturę wiśniową i tak samo przygotowujemy drugą część
sera z
galaretką wiśniową, smarujemy na
konfiturze i przykrywamy ostatnim blatem
biszkoptowym.Na wierzch mieszamy ostatnią część
sera z
galaretką cytrynową, smarujemy boki i wierzch, zostawiamy 2 łyżki masy i mieszamy ją z barwnikiem czerwonym, proponuję dodać barwnik w żelu lub w proszku wymieszany w odrobinie
wody, ja dosypałam taki w proszku i w
masie nie zbyt się rozmieszał. Dekorujemy nasz torcik,
potem do lodówki i gotowe.


SMACZNEGO