Wykonanie
Oprócz
grzybów leśnych są
grzybki na słodko np. z ciasta kruchego które bardzo lubię lub takie jak te z cynamonowymi
jabłkami i
suszonymi daktylami.

Składniki:
ciasto drożdżowe:25 g
drożdży świeżych100 ml ciepłego
mleka100 g
margaryny (lub
masła) roztopionej2
żółtka1 łyżeczka
cukru waniliowego1/3 szklanki
cukru2 szklanki
mąki pszennejdodatkowo: 2 duże
jabłka2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
cynamonukilka
suszonych daktylikawałek
czekoladyroztopione
masło lub
margarynaDo ciepłego
mleka kruszymy
drożdże, dodajemy 2 łyżki
mąki i łyżkę
cukru, robimy zaczyn.Jak nam podrośnie dodajemy
żółtka, roztopioną
margarynę,
cukry oraz
mąkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, czasem wychodzi rzadkie wtedy podsypujemy
mąkę, odstawiamy by wyrosło.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z
cukrem trzcinowym i
cynamonem,
daktyle kroimy na połówki to będą nasze trzonki.Jak podrośnie nam ciasto, rwiemy kulki (wielkości
orzecha włoskiego) rozpłaszczamy. Na środek wkładamy małą łyżeczkę
jabłek , sklejamy w zgrabną bułeczkę i układamy na przykład w silikonowych foremkach, posmarowanych roztopionym
masłem(
margaryną).

Połówki naszych
daktyli obklejamy
ciastem i wciskamy w środek naszej bułeczki.Smarujemy roztopionym
masłem i posypujemy
cukrem trzcinowym.

Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach.Gdy ładnie się upieką rozpuszczamy kawałek
czekolady, (w miseczce ustawionej nad parą ) i smarujemy kapelusze.

Na koniec pozostaje nam delektowanie się pysznymi
grzybkami.