ßßß
Skrzydełka w miodzie:(Grzegorz Łapanowski Smakuje, s. 166)2 kg skrzydełek z kurczaka8 ząbków czosnku4 łyżki miodu150 ml oleju2 łyżki rozmarynu5 łyżek sosu sojowegochilliSkrzydełka myjemy i suszymy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub siekamy, mieszamy z miodem, chilli, rozmarynem i sosem sojowym. Powoli mieszamy z olejem, by nadać marynacie gładką konsystencję. Zalewamy skrzydełka i odstawiamy, najlepiej na noc. Wkładamy do rozgrzanego do 180 st. C pieca i zapiekamy na złoto.Sos serowy:(Źródło)50 g sera pleśniowego roquefort (lub innego pleśniowego, bleu, sera topionego)1/3 ząbka czosnku, startego na drobnej tarce80 g gęstej i kwaśnej śmietany 12% - 18% (u mnie jogurt naturalny)1 łyżka soku z limonki1 i 1/2 łyżki majonezuSer drobno pokruszyć, dodać czosnek i rozetrzeć łyżką z resztą składników (konsystencja nie musi być idealnie gładka).