Wykonanie
Z powodu sporych zapasów
kaszy kukurydzianej szperam w przepisach szukając dla niej zastosowania, w różnej postaci. Babeczki?
Czemu nie.Mają specyficzny smak i strukturę, są wilgotne i mocno ziarniste,
orzechowe. Z wykorzystaniem świeżych
gruszek, ale takie z kompotu również dobrze się wkomponują.Bezglutenowe.

Cytuję za źródłem .2 dojrzałe
gruszki2 łyżki
soku z cytryny100g miękkiego
masła lub
margaryny100g
cukru3
jajka150g
kaszy kukurydzianej2 kopiate łyżeczki
proszku do pieczenia80g zmielonych
orzechówszczypta
soli90ml
mlekaDodatkowo:
Śmietana kremówka i
orzechy włoskie do dekoracji,
syrop klonowy (opcjonalnie).
Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek w cienkie paski. Od razu skropić
sokiem z cytryny.
Masło (lub
margarynę) utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym
jajku.
Kaszę kukurydzianą wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
orzechami i
solą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną
kaszę na przemian z
mlekiem. Mieszać tylko do połączenia składników.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Na górę ułożyć kawałki
gruszek. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C). Pozostawić na 5- 10 min. w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.
Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na muffinki. W środku zrobić łyżeczką wgłębienie, (można wlać troszkę
syropu klonowego) i włożyć
orzecha.