ßßß
Cytuję za źródłem .2 dojrzałe gruszki2 łyżki soku z cytryny100g miękkiego masła lub margaryny100g cukru3 jajka150g kaszy kukurydzianej2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia80g zmielonych orzechówszczypta soli90ml mlekaDodatkowo:Śmietana kremówka i orzechy włoskie do dekoracji, syrop klonowy (opcjonalnie).Gruszki umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek w cienkie paski. Od razu skropić sokiem z cytryny. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.Kaszę kukurydzianą wymieszać z proszkiem do pieczenia, orzechami i solą. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wymieszaną kaszę na przemian z mlekiem. Mieszać tylko do połączenia składników.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy. Na górę ułożyć kawałki gruszek. Muffinki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C (lub termoobieg: 160°C). Pozostawić na 5- 10 min. w formie, kolejno wyciągnąć i ostudzić na kratce z piekarnika.Śmietanę ubić na sztywno. Wyłożyć na muffinki. W środku zrobić łyżeczką wgłębienie, (można wlać troszkę syropu klonowego) i włożyć orzecha.