Wykonanie
Pierogi z
mięsem, a ściślej pierogi francuskie z
mięsem możemy zrobić wówczas, gdy zostało nam jakieś
mięso gotowane lub pieczone. Możemy oczywiście kupić
mięso i również przygotować pierogi.SKŁADNIKI:2 opakowania
ciasta francuskiegook.1/2 kg dowolnego
mięsa pieczonego lub gotowanego lub 1 (podwójna, surowa)
pierś z kurczaka20 dag
pieczarek1/2
cebuli1-2 ząbki
czosnkusól,
pieprzvegeta lub Warzywko1-2 łyżki
śmietany10-20 dag
startego sera żółtego (np.Gouda)1
jajkoolej do smażenia
Mięso zmielić. Jeżeli używamy
surowej piersi z kurczaka, do umyć ją, pokroić na kawałki, przyprawić (np.
przyprawą do kurczaka Kamis albo Galeo), obsmażyć na patelni i zmielić.
Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i
czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju. Wymieszać
mięso,
pieczarki i
ser, dodać
przyprawy i
śmietanę.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na kwadraty dowolnej wielkości. Na kwadraty ciasta nakładać farsz
mięsny, składać po przekątnej i sklejać brzegi. Przygotowane pierogi układać na blasze, na papierze do pieczenia. Pierogi posmarować roztrzepanym
jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piec ok. 20 minut.