Wykonanie
Zupę
ogórkową można przygotować na wywarze mięsnym, warzywnym, z
kostką rosołową, nerkami lub żołądkami, ale podstawa, to
ogórki kiszone.SKŁADNIKI:3-4
ogórki kiszone3-4
skrzydełka kurczaka lub 25 dag żołądków lub nerek lub
kostka rosołowa3-4
ziemniakimasłoliść laurowy1/4
włoszczyzny mrożonej (lub surowej)3 łyżki
śmietany 18%sól,
pieprz,
majeranekWarzywko lub
vegetanatka pietruszki lub
koperekOgórki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. W garnku rozpuścić 2 łyżki
masła, wrzucić
ogórki i poddusić ok.15 minut.
Mięso zalać osolonym wrzątkiem i gotować do miękkości. Obrać
mięso ze skrzydełek,
mięso pokroić. Do
wywaru wrzucić
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i
włoszczyznę, gotować do miękkości. Dodać
ogórki z
wywarem, w którym się gotowały i
liść laurowy. Zagotować. Dodać
śmietanę, przyprawić i wymieszać. Można zagęścić zasmażką z 1-2 łyżek
mąki i 1-2 łyżek
masła. Podawać z
natką.