Wykonanie
Krupnik, to typowo polska zupa. Jest bardzo sycąca, w sam raz na jesień lub zimę.SKŁADNIKI:
żeberka, kawałek
cielęciny lub innego
mięsa1/4 opakowania
włoszczyzny mrożonej5-6 łyżek
kaszy jęczmiennej perłowej1 kostka grzybowa
sól,
pieprzmajeranek,
liść laurowyvegeta lub Warzywko2-3 łyżki
śmietany 18%kilka
ziemniakówMięso zalać osolonym wrzątkiem, dusić.
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do
mięsa, dodać
włoszczyznę i
kaszę oraz
przyprawy. Gotować do momentu, aż
mięso i
ziemniaki będą miękkie. Dodać
śmietanę. Podawać z zieloną
pietruszką lub
koperkiem.UWAGA! Gotować na małym ogniu i nie przykrywać szczelnie, bo
kasza lubi kipieć.