Główną atrakcją tego ciasta jest masa orzechowa, najlepiej jednak smakuje po kilku dniach od upieczenia, gdy "nasiąknie" i łatwiej ją kroić.SKŁADNIKI:1/2 kg mąki1 szklanka cukru2 jajka2/3 kostki masła lub margaryny2 łyżki miodu2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWyrobić ciasto. Podzielić na 3 części, każdą część rozwałkować. Na 1 część wyłożyć lukier. Upiec. Placki przełożyć masą budyniową i toffi, albo karpatkową i wiśniami z kompotu. lukier:25 dag orzechów1 szklanka cukru2 łyżki miodu12 dag masłaWszystkie składniki zagotować, ciepłym polać jeden placek i upiec.masa budyniowa:budyń śmietankowy lub krem Karpatka1 masłoalkoholGotowy budyń lub krem połączyć z masłem i alkoholem. Przełożyć placki.masa toffi:Mleko skondensowane, słodzone gotować przez 3 godziny. Przełożyć.