Wykonanie
16:20 Jedz Taniej 0 CommentsSkładniki:
Tuńczyk w oleju rozdrobniony - 4,99 zł2
jajka - 1,20 zł1
papryka czerwona - 0,80 złPół puszki
kukurydzy (ok. 200 g) - 2,09 zł
Sałata (lodowa lub kanapkowa)- 1,60 złpół
cebuli - ok. 0,15 zł
SólPieprzCałkowity koszt: ok. 10 , 83 zł

Osobiście robiłem o wiele większą porcję, dlatego proszę nie sugerować się ilością składników widocznych na zdjęciu. Jest ona podwojona w stosunku do tej standardowej.Na początek proponuję zagotować
jajka. Do wrzącej w garnku
wody wrzucamy dwa
jajka. Gotujemy od 6 do 10 minut. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy
jajka są już gotowe, jest wyjąć jedno z nich na chwilę z
wody. Jeśli skorupka szybko wyschnie, znaczy, że
jajka są już ugotowane. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone
jaja wrzucamy do jednej, większej miski, w której zamierzamy wymieszać całą
sałatkę. Podobnie na kostkę siekamy
cebulę (jak profesjonalnie to robić, znajdziemy w tym odcinku " Masterchefa ")Następnym krokiem jest pokrojenie
papryki. Jak najlepiej i najszybciej to zrobić? Proponuję następujący sposób:
ostrym spiczastym nożem wykrajamy środkową część
papryki (jak na zdj. 2).

Po wykrojeniu środka,
paprykę przekrajamy na pół (zdjęcie 3).

Teraz pozbywamy się jaśniejszych części
papryki (zdjęcie 4), a następnie pod zimną
wodą wypłukujemy pestki z
papryki. Warzywo jest gotowe do pokrojenia. Kroimy je na paski, a następnie na drobną kostkę (zdjęcie 5). Po pokrojeniu
papryka ląduje w naszej misce.


Następnie dodajemy 200 gram
kukurydzy, liście
sałaty zaś rwiemy na kawałeczki (róbmy to z wyczuciem, by nasza
sałatka nie była nadto "sałatowa").Dodajemy teraz
tuńczyka z puszki wraz z
olejem (możemy zakupić także
tuńczyka w wodzie, lecz wtedy zmuszeni będziemy dolać
oleju lub
oliwy z oliwek. Osobiście więc polecam kupienie od razu
tuńczyka w oleju). Całość w misce solimy i
pieprzymy wedle uznania (nie podam dokładnej miary, każdy lubi inaczej doprawione potrawy).

Wszystko teraz dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu gotową
sałatkę wstawić można do lodówki, by się "przegryzła".Voila,
sałatka gotowa. Smacznego!Łukasz