ßßß
Osobiście robiłem o wiele większą porcję, dlatego proszę nie sugerować się ilością składników widocznych na zdjęciu. Jest ona podwojona w stosunku do tej standardowej.Na początek proponuję zagotować jajka. Do wrzącej w garnku wody wrzucamy dwa jajka. Gotujemy od 6 do 10 minut. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy jajka są już gotowe, jest wyjąć jedno z nich na chwilę z wody. Jeśli skorupka szybko wyschnie, znaczy, że jajka są już ugotowane. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone jaja wrzucamy do jednej, większej miski, w której zamierzamy wymieszać całą sałatkę. Podobnie na kostkę siekamy cebulę (jak profesjonalnie to robić, znajdziemy w tym odcinku " Masterchefa ")Następnym krokiem jest pokrojenie papryki. Jak najlepiej i najszybciej to zrobić? Proponuję następujący sposób: ostrym spiczastym nożem wykrajamy środkową część papryki (jak na zdj. 2).
Po wykrojeniu środka, paprykę przekrajamy na pół (zdjęcie 3).
Teraz pozbywamy się jaśniejszych części papryki (zdjęcie 4), a następnie pod zimną wodą wypłukujemy pestki z papryki. Warzywo jest gotowe do pokrojenia. Kroimy je na paski, a następnie na drobną kostkę (zdjęcie 5). Po pokrojeniu papryka ląduje w naszej misce.
Następnie dodajemy 200 gram kukurydzy, liście sałaty zaś rwiemy na kawałeczki (róbmy to z wyczuciem, by nasza sałatka nie była nadto "sałatowa").Dodajemy teraz tuńczyka z puszki wraz z olejem (możemy zakupić także tuńczyka w wodzie, lecz wtedy zmuszeni będziemy dolać oleju lub oliwy z oliwek. Osobiście więc polecam kupienie od razu tuńczyka w oleju). Całość w misce solimy i pieprzymy wedle uznania (nie podam dokładnej miary, każdy lubi inaczej doprawione potrawy).
Wszystko teraz dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu gotową sałatkę wstawić można do lodówki, by się "przegryzła".Voila, sałatka gotowa. Smacznego!Łukasz