Dzisiaj dzielę się z wami moimi serduszkami z imbiru. Bo już najwyższa pora zacząć rozgrzewkę przed wielkim grudniowym zapełnianiem puszki z ciasteczkami!★ Imbirowe pierniczki ★Składniki:2 szkl. mąki125g masła1/2 szkl. cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 jajko1 duża łyżka imbiru w proszku1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki gałki muszkatołowejskórka starta z 1/2 cytrynycukier wanilinowy+ trochę śmietanyMąkę i imbir przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym i przyprawami. Dodać posiekane masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Powinno być twarde i sprężyste, dlatego być może będzie trzeba dodać kilka łyżek śmietany żeby wszystko lepiej się połączyło.Ciasto uformować w kulkę i wsadzić do lodówki na 20 minut.Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 1/2 cm i wykrawać swoje ulubione kształty.Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C.Z tej ilości ciasta wyszły mi 3 duże blachy pełne małych serduszek :--)