ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Papryka i cukinia faszerowana

Od kuchni..Papryka i cukinia faszerowana

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na smaczne warzywa faszerowane mięsem i brązowym ryżem. Już od dawna miałam chęć upiec faszerowaną paprykę i sprawdzić jak smakuje. Jest bardzo dużo przepisów na mięsny lub warzywny farsz, ja wybrałam propozycję z dodatkiem soku warzywnego, który nadaje soczystość. Gorąco polecam ten przepis. Inspiracja
Składniki
2 papryki czerwone
200 g mięsa z piersi kurczaka
100 g ryżu brązowego
150 ml soku warzywnego
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 ząbek czosnku
1 łyżka płatków lnianych śniadaniowych
przyprawy: sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Ryż ugotowałam w lekko osolonej wodzie. Paprykę i cukinię umyłam, z papryki odcięłam górną część, wycięłam gniazda nasienne, cukinię przekroiłam na pół wydrążyłam środek, warzywa ułożyłam na blaszce wyłożonej folią aluminiową i podpiekłam 15 minut. Na patelni grillowej rozgrzałam oliwę z oliwek upiekłam mięso, dodałam czosnek. Następnie do mięsa wsypałam ryż i wlałam soki, wszystko razem wymieszałam. Dodałam płatki lniane, i doprawiłam do smaku. Farsz dusiłam kilka minut. Wyjęłam warzywa z piekarnika i włożyłam do nich farsz, wstawiłam z powrotem do zapieczenia na 40 minut w temp. 160 st. pieczona cukinia będzie dobrze smakowała ze startym żółtym serem.
Opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2015/01/od-kuchnipapryka-i-cukinia-faszerowana.html