Wykonanie
W poprzednie święta zrobiłam zielonego
Shreka jako torcik w okrągłej foremce. W tym roku zrobiłam różową Fionę. Jednak okrągła foremka według mnie jest wygodniejsza bo ciasto lepiej się trzyma. Musi być też dobrze schłodzone wtedy lepiej się je kroi. W smaku idealne, tylko cześć z delicją była bardzo słodka.

SkładnikiNa
biszkopt4
jaja4 łyżki
cukru4 łyżki
mąki pszennej2 łyżki budyniu
śmietankowego2 opakowania
cukru wanilinowegoMasa z
sokiem różowym3
soki 330 ml Pycholandia różowe3 budynie
śmietankowe6 łyżek
cukruWarstwa śmietanowa500 ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru2
galaretki wiśnioweWarstwa z delicjami2 opakowania delicji
malinowych2
galaretki wiśnioweWykonanieW pierwszej kolejności upiekłam
biszkopt.
Białka ubiłam na sztywną pianę, dodałam
cukier i stopniowo dodawałam po jednym
żółtku cały czas miksując masę. Na końcu dodałam masę i
budyń w proszku. Masę
biszkoptową przelałam do foremki o wymiarach 24 cm x 30 cm i piekłam w 170 st. 20 minut, odstawiłam do wystygnięcia, następnie ugotowałam sok odlewając 1/4 części w której rozpuściłam budynie, które wsypałam do gotującego soku z
cukrem.
Budyń z
sokiem odstawiłam do wystygnięcia. Ugotowałam 2
galaretki w 250 ml
wody i odstawiłam do wychłodzenia, wstawiłam do lodówki.
Śmietanę ubiłam na sztywno dodając
cukier puder i schłodzone, pokrojone w kawałki
galaretki. Na
biszkopt wyłożyłam schłodzona masę z soku i
budyni, następnie masę z
bitej śmietany z
galaretkami na która ułożyłam delicje. całość zalałam tężejącymi
galaretkami. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu.Opracowała Edyta








