Wykonanie
Tiramisu kojarzy mi się z niebiańskim smakiem
serka mascarpone i mocnej
kawy. Zrobiłam lżejszą wersję tego znakomitego deseru, z
likierem pomarańczowym, to mój ulubiony przepis. Inspiracja z " Gotuj i chudnij" .

Składniki dla 6 osóbporcja 217kcal2 i 1/2 łyżki
likieru pomarańczowego(wersja bezalkoholowa z
syropem pomarańczowym)120 ml mocnej, czarnej
kawy20 g
gorzkiej czekolady2
jaja40 g
cukru pudru200 g
chudego serka homogenizowanego150 g
jogurtu(2% tłuszczu)1 łyżka
kakao i dodatkowo do oprószenia12
biszkoptówWykonanieD zaparzonej, wystudzonej
kawy wlałam
likier. schłodzoną
czekoladę starłam na małych oczkach tarki.
Żółtka ubiłam z
cukrem. Wymieszałam
serek,
jogurt,
kakao i łyżkę
likieru, całość wymieszałam. Osobno ubiłam
białka ze szczyptą
soli i wymieszałam z masą z
sera i
jogurtu.
Biszkopty połamałam na pół i zanurzałam w
kawie z
likierem, układałam na dnie miseczek. następnie
biszkopty posypałam startą
czekoladą, dołożyłam warstwę z
serka, ponownie
biszkopty, pozostałą
czekoladę i na koniec masa z
serka. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki, przed podaniem posypałam
kakao.Opracowała Edyta