ßßß
Składniki (6 porcji):- 400 g mascarpone- 2 jajka- 50 g cukru pudru- 18 podłużnych biszkoptów- 2 kubki kawy- kilka kostek gorzkiej czekolady- skórka otarta z 1 pomarańczyNamocz biszkopty w kawie, po kilka sekund każdy. Ułóż je w jednej dużej formie szklanej lub ceramicznej lub w pucharkach. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno. Do żółtek dodaj cukier puder i ubij masę, aż stanie się jasna, a cukier rozpuści. Dodaj mascarpone i skórkę otartą z 1 pomarańczy (zostaw trochę dla ozdoby), dokładnie wymieszaj. Dodaj do żółtej łyżkę ubitych białek, wymieszaj delikatnie. Dodaj resztę białek i wymieszaj. Na biszkoptach zetrzyj trochę gorzkiej czekolady, ułóż masę z mascarpone. Ponownie zetrzyj gorzką czekoladę, posyp skórką z pomarańczy. Włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.