ßßß Cookit - przepis na Od kuchni..Makówki

Od kuchni..Makówki

nazwa

Wykonanie

Makówki to śląski deser wigilijny, który pamiętam od zawsze. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez makówek. Uwielbiam ciasto makowe jeżeli nie jest suche . Makówki są wyśmienite i nie wymagają pieczenia. Ja makówek robię zawsze bardzo dużo, stąd taka spora porcja w przepisie, którą odpowiednio, według uznania można zmniejszyć.
Składniki(na 5 miseczek o średnicy 20 cm)
2 l mleka
2 x 900 g gotowej masy makowej(tradycyjne makówki robi się z maku 3-krotnie mielonego z 1 kostk ą masła)
Ok. 1 2 kajzerek
7,5 łyżek cukru
15 dag orzechów laskowych
15 dag rodzynek
15 dag migdałów
1 aromat migdałowy
Wiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracji
Wykonanie
Zagotowałam mleko z cukrem, dodałam masę makową , gotowałam jeszcze 10 minut z masą na małym ogniu. Następnie wsypałam bakalie i wymieszałam wszystko razem. W miseczce ułożyłam pokrojone kromki kajzerki i przelewałam sosem makowym, naprzemiennie, na końcu zalewając warstwę bułek i posypując wierzch makówek wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Makówki należy schłodzić po wystygnięciu, najlepsze są następnego dnia. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Opracowała Edyta
Źródło:http://zafascynowane.blogspot.com/2013/12/od-kuchnimakowki.html