Wykonanie
Makówki to śląski deser wigilijny, który pamiętam od zawsze. Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez makówek. Uwielbiam ciasto
makowe jeżeli nie jest suche . Makówki są wyśmienite i nie wymagają pieczenia. Ja makówek robię zawsze bardzo dużo, stąd taka spora porcja w przepisie, którą odpowiednio, według uznania można zmniejszyć.

Składniki(na 5 miseczek o średnicy 20 cm)2 l
mleka2 x 900 g gotowej masy makowej(tradycyjne makówki robi się z
maku 3-krotnie mielonego z 1 kostk ą
masła)Ok. 1 2
kajzerek7,5 łyżek
cukru15 dag
orzechów laskowych15 dag
rodzynek15 dag
migdałów1
aromat migdałowyWiórki kokosowe i
płatki migdałów do dekoracjiWykonanieZagotowałam
mleko z
cukrem, dodałam masę
makową , gotowałam jeszcze 10 minut z masą na małym ogniu. Następnie wsypałam
bakalie i wymieszałam wszystko razem. W miseczce ułożyłam pokrojone kromki
kajzerki i przelewałam sosem makowym, naprzemiennie, na końcu zalewając warstwę
bułek i posypując wierzch makówek wiórkami kokosowymi i
płatkami migdałów. Makówki należy schłodzić po wystygnięciu, najlepsze są następnego dnia. Przechowywać w chłodnym miejscu.






Opracowała Edyta