ßßß
Składniki(na 5 miseczek o średnicy 20 cm)2 l mleka2 x 900 g gotowej masy makowej(tradycyjne makówki robi się z maku 3-krotnie mielonego z 1 kostk ą masła)Ok. 1 2 kajzerek7,5 łyżek cukru15 dag orzechów laskowych15 dag rodzynek15 dag migdałów1 aromat migdałowyWiórki kokosowe i płatki migdałów do dekoracjiWykonanieZagotowałam mleko z cukrem, dodałam masę makową , gotowałam jeszcze 10 minut z masą na małym ogniu. Następnie wsypałam bakalie i wymieszałam wszystko razem. W miseczce ułożyłam pokrojone kromki kajzerki i przelewałam sosem makowym, naprzemiennie, na końcu zalewając warstwę bułek i posypując wierzch makówek wiórkami kokosowymi i płatkami migdałów. Makówki należy schłodzić po wystygnięciu, najlepsze są następnego dnia. Przechowywać w chłodnym miejscu.