Wykonanie
To już ten czas na świąteczne pierniczki.. Zrobiłam ich sporo kilka dni temu i już wszystkie zostały zjedzone :)Będą następne, już mam kolejny pomysł i nowe foremki:)Inspirację na pierniczki zaczerpnęłam z Poradnika Domowego, według przepisu Pani Ewy Wachowicz nr 12/2013. Poniżej przepis na
Lukier Królewski Juli
Child.

Składniki na pierniczki10 dag
masła15 dag
miodu3 łyżeczki
przyprawy do piernika25 dag
mąki1 czubata łyżeczka
kakao1 łyżeczka
sody1
jajocukierki do dekoracji
Lukier Królewski według Juli
ChildSkładniki1
białko jajasok z 1/4
cytryny2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowejWykonanieRozpuściłam
masło, dodałam do niego
miód i
przyprawę do piernika, chwilę gotowałam, odstawiłam do wystudzenia. Do miski przesiałam
mąkę i wymieszałam ją z
kakao i
sodą, dodałam płynne
masło i
jajo, zagniotłam jednolite ciasto. Rozwałkowałam na grubość około 0,5 cm i foremkami powycinałam pierniczki.
Ciastka piekłam ok. 8 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 160st.
Lukier: Mikserem ubiłam
białko dodając
sok z cytryny i jedną szklankę
cukru pudru przesianego przez sitko. Na koniec dodałam esencję
waniliową i stopniowo dodawałam drugą szklankę
cukru pudru. Po wystudzeniu pierniczki polukrowałam i posypałam
cukierkami.






Opracowała Edyta