Wykonanie
Oj ciężko było mi zebrać się do tego wypieku, szczególnie że walczę z pokusami i staram się nie jeść
słodyczy:) No ale dzień urodzin zobowiązuje, poza tym moja blogowa misja gotowania z Julią ..To jej ulubiony deser.Tort wyszedł płaski - miałam za szeroką foremkę, ale..Ciasto w smaku jest przepyszne, lekko wilgotne, zmielone
migdały to pomysłowy a zarazem smaczny wypełniacz. Następnym razem upiekę dwa takie ciasta i przełożę je dobrą masą. Wtedy to już będzie niezła bombka kaloryczna ;)
SkładnikiForemka o średnicy 20 cm1/2 szklanki
mąki1/3 sparzonych, zmielonych
migdałów110 g
masła1/2 szklanki
cukru3
jaja85 g
czekolady deserowej30 g
czekolady gorzkiej2 łyżki
rumu lub 2 łyżki mocnej
kawy(ja dodałam
kawę)Odrobina
margaryny i
bułki tartej do wysmarowania foremkiWykonanieRozgrzałam piekarnik do temperatury ok. 175 st., foremkę do
tortu wysmarowałam
margaryną i posypałam
bułką tartą. Do miski przesiałam
mąkę, zmieliłam
migdały, połączyłam razem.
Masło utarłam z
cukrem, dodawałam
żółtka, każde osobno.
Czekolady rozpuściłam w kąpieli
wodnej, dodałam do nich
kawę, następnie
czekoladowo-
kawowy płyn przelałam do
żółtek z
masłem.
białka ubiłam na sztywną pianę. 1/4 piany dodałam do
żółtek z
masłem i
czekoladą, mieszałam na średnich obrotach miksera. Następnie naprzemiennie dodawałam
mąkę z
migdałami i pianę z
białek. Całość wylałam do foremki, piekłam 25 minut do suchego patyczka, po wystygnięciu posypałam
cukrem pudrem.Następne wyzwanie to: Rolada morelowa.
opracowała Edyta