SKŁADNIKI na cisto:SZKLANKA MLEKA 250 ML300 GRAM MĄKI2 JAJKASZCZYPTA SOLIOLIWA do smażeniaCHIPSY z JARMUŻU:KILKA LIŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻUOLIWASÓL MORSKASOS POMIDOROWY:4 DUŻE POMIDORY2 ZĄBKI CZOSNKUPIEPRZSÓL1/2 SZKLANKI WODYPESTO z JARMUŻU:2 GARŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻU1/2 SZKLANKI OLIWYKILKA PLASTERKÓW CHILLI1 ZĄBEK CZOSNKUSÓL do smakuDODATKI:POMIDORPIEPRZWYKONANIE:PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI. WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWANIA RESZTY DANIA.PESTO - JARMUŻ OBIERAMY TAK, ABY NIE BYŁO TWARDYCH CZĘŚCI ( same miękkie liście ) I WRZUCAMY DO POJEMNIKA BLENDERA. DOLEWAMY OLIWĘ, WRZUCAMY KILKA PLASTERKÓW CHILLI I POKROJONY CZOSNEK. CAŁOŚĆ MIKSUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT I DOPRAWIAMY SOLĄ.SOS POMIDOROWY - ZAGOTOWUJEMY W RONDELKU WODĘ I DODAJEMY POKROJONE POMIDORY, PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. GOTUJEMY DO CZASU, AŻ POMIDORY ZMIĘKNĄ I ZACZNĄ SIĘ ROZPADAĆ. NASTĘPNIE PRZECIERAMY PRZEZ SITO I PODGRZEWAMY PRZED PODANIEM.CHIPSY Z JARMUŻU - LIŚCIE JARMUŻU NACIERAMY OLIWĄ I POSYPUJEMY SOLĄ. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I PODSMAŻAMY PRZEZ KILKA SEKUND OBRACAJĄC LIŚCIE, AŻ BĘDĄ CHRUPKIE ( ale nie spalone !!! ).CZAS NA NALEŚNIKI. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLIWY I WYLEWAMY PO JEDNEJ ŁYŻCE CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.PODAJEMY Z CIEPŁYM SOSEM POMIDOROWYM, CHIPSAMI, POLEWAMY PESTO I PRZEKŁADAMY POMIDOREM POKROJONYM W PLASTRY ( pomidory możemy podsmażyć na oliwie przez 15 - 20 sekund ) .