ßßß Cookit - przepis na NALEŚNIK i JARMUŻ

NALEŚNIK i JARMUŻ

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI na cisto:
SZKLANKA MLEKA 250 ML
300 GRAM MĄKI
2 JAJKA
SZCZYPTA SOLI
OLIWA do smażenia
CHIPSY z JARMUŻU:
KILKA LIŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻU
OLIWA
SÓL MORSKA
SOS POMIDOROWY:
4 DUŻE POMIDORY
2 ZĄBKI CZOSNKU
PIEPRZ
SÓL
1/2 SZKLANKI WODY
PESTO z JARMUŻU:
2 GARŚCI ŚWIEŻEGO JARMUŻU
1/2 SZKLANKI OLIWY
KILKA PLASTERKÓW CHILLI
1 ZĄBEK CZOSNKU
SÓL do smaku
DODATKI:
POMIDOR
PIEPRZ
WYKONANIE:
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA NALEŚNIKI. WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY NA GŁADKĄ MASĘ I ODSTAWIAMY DO LODÓWKI NA CZAS PRZYGOTOWANIA RESZTY DANIA.
PESTO - JARMUŻ OBIERAMY TAK, ABY NIE BYŁO TWARDYCH CZĘŚCI ( same miękkie liście ) I WRZUCAMY DO POJEMNIKA BLENDERA. DOLEWAMY OLIWĘ, WRZUCAMY KILKA PLASTERKÓW CHILLI I POKROJONY CZOSNEK. CAŁOŚĆ MIKSUJEMY PRZEZ OKOŁO 5 MINUT I DOPRAWIAMY SOLĄ.
SOS POMIDOROWY - ZAGOTOWUJEMY W RONDELKU WODĘ I DODAJEMY POKROJONE POMIDORY, PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK. DOPRAWIAMY SOLĄ I PIEPRZEM. GOTUJEMY DO CZASU, AŻ POMIDORY ZMIĘKNĄ I ZACZNĄ SIĘ ROZPADAĆ. NASTĘPNIE PRZECIERAMY PRZEZ SITO I PODGRZEWAMY PRZED PODANIEM.
CHIPSY Z JARMUŻU - LIŚCIE JARMUŻU NACIERAMY OLIWĄ I POSYPUJEMY SOLĄ. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ I PODSMAŻAMY PRZEZ KILKA SEKUND OBRACAJĄC LIŚCIE, AŻ BĘDĄ CHRUPKIE ( ale nie spalone !!! ).
CZAS NA NALEŚNIKI. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ OLIWY I WYLEWAMY PO JEDNEJ ŁYŻCE CIASTA I SMAŻYMY Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR.
PODAJEMY Z CIEPŁYM SOSEM POMIDOROWYM, CHIPSAMI, POLEWAMY PESTO I PRZEKŁADAMY POMIDOREM POKROJONYM W PLASTRY ( pomidory możemy podsmażyć na oliwie przez 15 - 20 sekund ) .
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2015/02/nalesnik-i-jarmuz.html