ßßß Cookit - przepis na PANNUKAKKU

PANNUKAKKU

nazwa

Wykonanie

Dalej w temacie pieczonych naleśników... niby podobny, a inny :)
Na jutrzejszy Dzień Naleśnika postanowiłem przygotować Fiński Naleśnik PANNUKAKKU - idealnie nadaje się na śniadanie lub deser.
Świetnie komponuje się syropami, dżemami i różnymi owocami. U mnie w syropie malinowym z żurawina od SANTE z dodatkiem cytryny.
SKŁADNIKI:
3 JAJKA
1/2 SZKLANKI CUKRU
1 ŁYŻECZKA SOLI
2 SZKLANKI MLEKA
4 ŁYŻKI MASŁA
1 i 1/2 SZKLANKI MĄKI
SYROP:
ŻURAWINA " SANTE "
STARTA SKÓRKA Z CYTRYNY
SZKLANKA SOKU MALINOWEGO
1 ŁYŻECZKA MASŁA
4 ŁYŻKI CUKRU
DODATKI;
ŚWIEŻA MIĘTA
CYNAMON
CUKIER PUDER
WYKONANIE:
NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 220 STOPNI, A W MIĘDZY CZASIE SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ W MISCE NA JEDNOLITA MASĘ ( PRÓCZ MASŁA ).
MASŁO ROZSMAROWUJEMY NA BLASZCE W KTÓREJ BĘDZIEMY SMAŻYĆ NALEŚNIKA.
WYLEWAMY CIASTO NA BLASZKĘ I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 25 MINUT.
MOŻEMY JUŻ ZACZĄĆ PRZYGOTOWYWAĆ SYROP.
NA PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO I DODAJEMY ŻURAWINĘ. PO OKOŁO 2 MINUTACH ZALEWAMY CAŁOŚĆ SOKIEM MALINOWYM DODAJEMY 4 ŁYŻKI CUKRU I STARTA SKÓRKĘ Z CYTRYNY ( MOŻEMY RÓWNIEŻ DODAĆ KILKA KROPEL SOKU Z CYTRYNY )
CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY DO MOMENTU ROZPUSZCZENIA SIĘ CUKRU I ZGĘSTNIENIA SYROPU.
WYCIĄGAMY NALEŚNIKA I KROIMY NA KAWAŁKI.
POLEWAMY SYROPEM, DEKORUJEMY MIĘTĄ I POSYPUJEMY CYNAMONEM LUB CUKREM PUDREM.
Źródło:http://pimpmypancakes.blogspot.com/2014/03/pannukakku.html