Dalej w temacie pieczonych naleśników... niby podobny, a inny :)Na jutrzejszy Dzień Naleśnika postanowiłem przygotować Fiński Naleśnik PANNUKAKKU - idealnie nadaje się na śniadanie lub deser.Świetnie komponuje się syropami, dżemami i różnymi owocami. U mnie w syropie malinowym z żurawina od SANTE z dodatkiem cytryny.SKŁADNIKI:3 JAJKA1/2 SZKLANKI CUKRU1 ŁYŻECZKA SOLI2 SZKLANKI MLEKA4 ŁYŻKI MASŁA1 i 1/2 SZKLANKI MĄKISYROP:ŻURAWINA " SANTE "STARTA SKÓRKA Z CYTRYNYSZKLANKA SOKU MALINOWEGO1 ŁYŻECZKA MASŁA4 ŁYŻKI CUKRUDODATKI;ŚWIEŻA MIĘTACYNAMONCUKIER PUDERWYKONANIE:NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO 220 STOPNI, A W MIĘDZY CZASIE SKŁADNIKI NA CIASTO MIESZAMY ZE SOBĄ W MISCE NA JEDNOLITA MASĘ ( PRÓCZ MASŁA ).MASŁO ROZSMAROWUJEMY NA BLASZCE W KTÓREJ BĘDZIEMY SMAŻYĆ NALEŚNIKA.WYLEWAMY CIASTO NA BLASZKĘ I WKŁADAMY DO PIEKARNIKA NA OKOŁO 25 MINUT.MOŻEMY JUŻ ZACZĄĆ PRZYGOTOWYWAĆ SYROP.NA PATELNI ROZPUSZCZAMY MASŁO I DODAJEMY ŻURAWINĘ. PO OKOŁO 2 MINUTACH ZALEWAMY CAŁOŚĆ SOKIEM MALINOWYM DODAJEMY 4 ŁYŻKI CUKRU I STARTA SKÓRKĘ Z CYTRYNY ( MOŻEMY RÓWNIEŻ DODAĆ KILKA KROPEL SOKU Z CYTRYNY )CAŁOŚĆ PODGRZEWAMY DO MOMENTU ROZPUSZCZENIA SIĘ CUKRU I ZGĘSTNIENIA SYROPU.WYCIĄGAMY NALEŚNIKA I KROIMY NA KAWAŁKI.POLEWAMY SYROPEM, DEKORUJEMY MIĘTĄ I POSYPUJEMY CYNAMONEM LUB CUKREM PUDREM.