Wykonanie
17 marca w Irlandii jest obchodzone święto narodowe i religijne pod patronatem Św.
Patryka.Jest to dzień wolny od pracy. najważniejszą tradycją w ten dzień jest noszenie ubrań w kolorze zielonym - jest to narodowy kolor Irlandii i symbol koniczyny, którą przypisuje się Św.Patrykowi.Jedną z tradycji jest picie
whisky :) i w związku z tym przygotuję naleśniki na bazie
kawy Irlandzkiej, w której oczywiście znajduje się
WHISKY !!!SKŁADNIKI NA CIASTO:2
JAJKA1 SZKLANKA
MLEKA2 SZKLANKI
MĄKI1/2 SZKLANKI
MAŚLANKI1 ŁYŻKA
PROSZKU DO PIECZENIASZCZYPTA
SODY OCZYSZCZONEJ2 ŁYŻKI ROZTOPIONEGO MASŁA ( ostudzonego )20 ML
WHISKY2 ŁYŻKI
KAWY ROZPUSZCZALNEJ3 ŁYŻKI
CUKRU BRĄZOWEGOPOLEWA:50 ML
WHISKY4 ŁYŻKI
MIODUDODATKI:
BITA ŚMIETANACYNAMONOLEJ RZEPAKOWY DO SMAŻENIA NALEŚNIKÓWZIELONY DODATEK NP. ŚWIEŻA
MIĘTAWYKONANIE:SZYBKO I PROSTO. WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO DODAJEMY DO DUŻEJ MISKI I MIKSUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ. ODSTAWIAMY NA OKOŁO 30 MINUT DO LODÓWKI, ABY SKŁADNIKI SIĘ "PRZEŻARŁY".POLEWA: MOŻEMY ZROBIĆ NA CIEPŁO LUB NA ZIMNO. NA ZIMNO - PO PROSTU MIESZAMY ZE
SOBĄ OBA SKŁADNIKI I POLEWAMY NIM NALEŚNIKI. NA CIEPŁO SKŁADNIKI PODGRZEWAMY W GARNUSZKU - MOŻEMY DODAĆ SZCZYPTĘ
CYNAMONU DLA AROMATU LUB KILKA KROPEL
SOKU Z CYTRYNY.WYCIĄGAMY PRZYGOTOWANE CIASTO. ROZGRZEWAMY PATELNIĘ Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
OLEJU. WYLEWAMY 1 - 2 ŁYŻKI CIASTA I SMAŻYMY NALEŚNIKA Z OBU STRON PO KOLO 1 MINUCIE.NA GOTOWE NALEŚNIKI WYKŁADAMY
BITĄ ŚMIETANĘ, POLEWAMY
WHISKY Z
MIODEM I POSYPUJEMY DELIKATNIE
CYNAMONEM.SMACZNEGO !!!