ßßß Cookit - przepis na Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym

Miruna w sosie śmietankowo-koperkowym

nazwa

Wykonanie

Nastał czas postu i większość z Was zapewne przestrzega tego rytuału, ja także. Dlatego dziś proponuję rybę zapiekaną w sosie śmietankowo-koperkowym podaną z ziemniakami z wody. Jeśli nie macie pomysłu na rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
1 kg miruny
Sos:
300 ml śmietany 18%
50 ml wody
1 ząbek czosnku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 cebula
sól
pieprz
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanego
Wykonanie:
Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.- ryby nie solę
Śmietaną i wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem i zgęszczam mąka ziemniaczaną.
Tak przygotowanym sosem polewam rybę
i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie ryba powinna być gotowa.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2015/02/miruna-w-sosie-smietankowo-koperkowym.html