Wykonanie
Nastał czas postu i większość z Was zapewne przestrzega tego rytuału, ja także. Dlatego dziś proponuję
rybę zapiekaną w sosie
śmietankowo-
koperkowym podaną z
ziemniakami z
wody. Jeśli nie macie pomysłu na
rybę, ten sposób na pewno przypadnie Wam do gustu.
Składniki:1 kg mirunySos:300 ml
śmietany 18%50 ml
wody1 ząbek
czosnkusok wyciśnięty z połowy
cytryny1
cebulasólpieprz1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
suszonego kopru lub 2 łyżki świeżo posiekanegoWykonanie:
Rybę rozmrażam, opłukuję i zostawiam na sicie by osaczyć ją z
wody. Kroję w dzwonka i układam w naczyniu żaroodpornym.-
ryby nie
solęŚmietaną i
wodę mieszam w kubeczku, dodaję posiekana
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i sok wyciśnięty z połowy
cytryny. Mieszam, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem i zgęszczam
mąka ziemniaczaną.
Tak przygotowanym sosem polewam
rybęi wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem, zaś bez termoobiegu, piekarnik nagrzewam do 200°C i wstawiam
rybę bez przykrywki na około 25 min. Po tym czasie
ryba powinna być gotowa.
SMACZNEGO!