ßßß
Składniki:50 dag zielonego groszku (może być mrożony)5 liści sałaty2-3 ziemniaki6 kromek chleba10 dag startego żółtego serasólpieprzsłodka mielona papryka6 łyżek oleju2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku lub czosnek granulowanypo 1 łyżce słodkiej śmietanki do każdej porcjiWykonanie:Ziemniaki obieram, kroje w kostkę, zalewam 3-4 szklankami wody i wstawiam na gaz. Dodaję groszek i opłukane liście sałaty. Gotuje razem, aż warzywa będą miękkie. Doprawiam solą i pieprzem. Gotową zupę miksuję za pomocą blendera na gładki krem. Zupę nalewam do filiżanek, do każdej dodaję po łyżce słodkiej śmietanki.Olej mieszam ze zmiażdżonym czosnkiem i słodka mieloną papryką. Taka mieszanką smaruję kromki chleba. Patelnie rozgrzewam i podsmażam przygotowany chleb. Najpierw z jednej strony, potem przekręcam na drugą stronę i posypuję wierzch tartym żółtym serem. Gotowe tosty podaję na talerzu razem z zupą.
SMACZNEGO!