ßßß
Składniki:1/2 kg mięsa mielonego2 średniej wielkości cebule1 jajkosólpieprzmajeranekbułka tarta1/2 szklanki zimnej wody1/2 kg pieczarekmąka do obtoczenia pulpetówolej do smażenia kotletówmasło do podduszenia pieczarekSos pomidorowy:2 łyżki masła2 łyżki mąki pszennej2-3 łyżki śmietany 18%ok 1 litr wywaru z jarzyn2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpieprzgałka muszkatołowaWykonanie:Cebule obieram i szatkuję, dodaję mięso mielone, jajka, sól, pieprz i majeranek. Wszystko mieszam ze sobą. Dolewam wodę i wsypuję bułkę tartą. Pieczarki myję pod bieżącą wodą i kroje w pół talarki. Podsmażam na rozgrzanym maśle.
Z mięsa formuję około dwudziestu niewielkich kulek, które rozgniatam na płasko. Na środku każdego z dziesięciu placuszków układam po łyżce farszu z pieczarek.
Przykrywam pozostałymi placuszkami mięsnymi i delikatnie formuje kulki.
Gotowe obtaczam w mące i smażę na rumiano na gorącym oleju.Usmażone pulpety przekładam do naczynia żaroodpornego i zabezpieczam przed wystygnięciem.
Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję mąkę i chwilę zasmażam. Dodaję śmietanę, mieszam by nie było grudek i rozcieńczam wywarem jarzynowym do konsystencji gęstej śmietany.Do sosu dodaję koncentrat pomidorowy oraz doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do sosu możecie używać przypraw wedle własnego gustu.
SMACZNEGO!