ßßß Cookit - przepis na Spaghetti "carbonara" z serkiem topionym

Spaghetti "carbonara" z serkiem topionym

nazwa

Wykonanie

Oto propozycja dla wszystkich znających spaghetti tylko z czerwonym sosem bolognese. Kremowa konsystencja i aksamitny smak dania odwołuje się do najlepszych tradycji kuchni włoskiej. A dodatek topionego serka idealnie komponuje się z prostotą i niezwykłością tej potrawy :)
Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 4 plasterki szynki
- 3 żółtka
- 250 ml śmietany 18%
- mleko
- serek topiony
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Pokrojoną w paseczki szynkę usmażyć na chrupiąco. Żółtka wymieszać z śmietaną. Do małego garnuszka wlać 4 łyżki mleka i 4 łyżki wody, podgrzać. Do ciepłego mleka dodać serek topiony i powoli rozpuścić, uzyskując kremowy sos. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić, nie studzić. Gorący makaron wymieszać z śmietaną, doprawić sola, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich, dodać ciepły sos serowy, całość dokładnie wymieszać.
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
Źródło:http://swiat-smaku.blogspot.com/2015/06/spaghetti-carbonara.html