Kupiłam dynię przeznaczoną na zupę dyniową. Tak było napasane na opakowaniu. Ale ponieważ jadam często zupę dyniową to tym razem postanowiłam dynię połączyć z cukinią i świeżymi ziołami. Do tego upieczone kawałki szynki dojrzewającej jako chipsy dopełniły smaku.Składniki:1 duża cukinia250 gramów dyni1/2 litra bulionu warzywnego2 łyżki jogurtu naturalnego2 garście szpinaku (u mnie mrożony)4 plasterki szynki dojrzewającej15 cm pora2 łyżki masła1 garść świeżej bazylii1 garść natki pietruszkisólpieprz świeżo mielonyW garnku, na małym ogniu, roztapiamy masłoCukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnkaSzpinak, nawet jeśli jest zamrożony, również wkładamy do garnkaPor kroimy w plasterki - wrzucamy do garnkaBazylię i natkę pietruszki siekamy - dodajemy do warzywSolimy i dodajemy pieprz do smakuCałość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszającPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni CGdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minutPlasterki szynki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minutGdy warzywa w zupie już zmiękną, do garnuszka przekładamy 2 łyżki jogurtu naturalnego, dodajemy trochę wywaru z zupy, mieszamy i całość przelewamy do zupy. Wyłączamy gaz i całość blendujemyPodajemy z chipsami z szynkiSmacznego :)W myśl akcji: