Wykonanie
Kupiłam trzy pudełka kandyzowanych
owoców z przeznaczeniem żadnym :) Po prostu strasznie mi się podobały, takie kolorowe wołały do mnie: "Weź nas!" No to wzięłam :)Dopiero gdy wróciłam do domu to pojawiło mi się milion pomysłów jak je wykorzystam. Aż w końcu zdecydowałam się na keks. Tylko zamiast upiec w keksówce, upiekłam jako babkę :)

Składniki:150 gramów
margaryny (u mnie jak zwykle
Kasia)120 gramów
cukru3
jajka175 gramów
mąki (z tego odjąć 15 gramów na wymieszanie kandyzowanych
owoców)100 ml
mleka100 gramów kandyzowanych
owoców mieszanych100 gramów kandyzowanych
owoców pomarańczy100 gramów kandyzowanej
cytryny (można użyć po prostu 300 gramów jednego rodzaju kandyzowanych
owoców, można również dodać 100 gramów
rodzynek)1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
sody
Margarynę utrzeć z
cukrem
Nieustannie miksując dodawać po jednym
jajku
Z każdego opakowania kandyzowanych
owoców odłożyć po jednej płaskiej łyżeczce, a resztę wymieszać dokładnie z 15 gramami
mąki i dodać do masy - wymieszać





Następnie dodać 160 gramów
mąki z
proszkiem do pieczenia i
sodą - wymieszaćDodać
mleko - wymieszać


Piecyk nagrzać do 160 stopni CKeksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
margaryną i wysypać
mąką. Przelać ciasto. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej kandyzowanymi
owocami

Piec 50 minutMożna posypać
cukrem pudrem. Ja nie sypałam






Smacznego :)W myśl akcji:

