Wykonanie
Przepis z facebooka. Już dawno miałam zrobić coś co nie jest
ciastem, tylko coś co jest czymś do podjadania. I znalazłam na grupie kulinarnej przepis na rogaliki :)Przepis trochę zmodyfikowałam.W środku
marmolada owocowa. Niektóre mają nadzienie z
serka waniliowego, z wiaderka.A co! Jak tłusty czwartek, to tłusty czwartek!A poza tym mamy karnawał przecież :D


Składniki:600 gramów
mąki200 ml ciepłego
mleka200 ml
maślanki naturalnej30 gramów
drożdży2 łyżki stopionego, schłodzonego
masła2 łyżki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego1/3 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniamarmolada lub kawałki
czekolady do nadziania rogalików1 rozbełtane
jajko1 łyżka
mlekaPamiętajcie najpierw o stopieniu
masła i wystudzeniu go :)
Drożdże wymieszać z ciepłym
mlekiem, 1 łyżką
cukru i 1 łyżką - taką od
serca :) -
mąki. Wszystko wymieszać i odstawić na bok, aż
drożdże zaczną pracować

Zagnieść elastyczne ciasto z
mąki,
proszku do pieczenia, oboma
cukrami,
solą, dodać rozczyn, roztopione
masło i
maślankę
Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej delikatnie
olejem lub
oliwą, albo wysypanej
mąką. Ja wolę wysmarować tłuszczem


Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. pół godzinyNastępnie dzielimy ciasto na dwie części i jedną przykrywamy, aby nie wyschłoCzęść ciasta wałkujemy na posypanym
mąką blacie na koło o średnicy ok. 30 cm i dzielimy je trójkąty - 8 sztuk

Drugi sposób to rozwałkowanie ciasta na prostokąt i pocięcie go również na trójkąty


Nakładamy trochę
marmolady lub po dwa kawałki
czekolady przy szerszej krawędzi i zwijamy od szerszego końca do węższego - formujemy rogalik


Nastawiamy piecyk na 190 stopniUformowane rogaliki układamy na blasze, zachowując pomiędzy nimi odległość i odstawimy jeszcze na ok. 20 minut





Smarujemy je wymieszanym rozmąconym
jajkiem z
mlekiem
Pieczemy w ustawieniu góra-dół na złoty kolor przez 15-20 minutGdy pierwsza tura rogalików się piecze, robimy z pozostałej części ciasta drugą turę






Wcinamy :)Smacznego :)W myśl akcji: