ßßß Cookit - przepis na Batoniki owsiano-kokosowe

Batoniki owsiano-kokosowe

nazwa

Wykonanie

Przepis znaleziony u Zufika :) Jednak zmieniłabym na pewno dwie rzeczy: ilość cukru i ilość tłuszczu. Dla mnie stanowczo za słodkie i stanowczo za tłuste. Plusem za to jest fakt, że świetnie, przez tę słodycz, batoniki zastępują czekoladę :) Wystarczy naprawdę kawałeczek, żeby zaspokoić słodycze na... 3 dni? :)
Zufik mówi, że 2 dni pozostawione w zamknięciu na pewno będą świeże. Ja już wiem, że dłużej pozostają świeże. Nawet bez przykrycia. Dzisiaj jest czwarty dzień, odkąd zrobiłam batoniki i nadal zachowują świeżość mimo, że nie są w zamknięciu.
Polecam, ale robiąc je musicie popatrzeć, jak zmienić proporcje, jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi batonikami. Ja jeszcze nie wiem, jak zmniejszyć ilość cukru i tłuszczu, ale na pewno będę robić te batoniki nie raz :)
Zmieniłam trochę skład i zamiast migdałów dałam słonecznik, a rodzynki zastąpiłam żurawiną.
Składniki:
250 g płatków owsianych górskich
250 g masła
200 g cukru
2 łyżki miodu
60 g wiórków kokosowych
50 g ziaren słonecznika
50 g żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu - u mnie świeżo starty
Formę 20x30 cm smarujemy masłem
Piecyk nastawiamy na 160 stopni C - u mnie termoobieg
Rozpuścić masło w rondelku i dodać cukier - mieszamy do rozpuszczenia cukru
Do miseczki przekładamy pozostałe składniki i dodajemy masło wymieszane z cukrem - ma powstać lepka masa
Masę przekładamy do formy, wyrównując powierzchnię i lekko dociskając
Piec 40 minut do uzyskania złotego koloru
Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w formie, a następnie wstawiamy na pół godziny do lodówki. Dopiero potem kroimy w kwadraty
Ja zrobiłam błąd, który potem dało się, na całe szczęście, naprawić :) Wstawiłam bowiem do lodówki i poszłam oglądać ostatni mecz, jaki miał rozegrać Lewandowski w BVB :) Przez to długie chłodzenie nie dało się pokroić batoników, bo masa była za twarda. Ale zostawiłam na noc na wierzchu i rano bardzo łatwo się masa kroiła :) Ufff...
Smacznego :)
W myśl akcji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/05/batoniki-owsiano-kokosowe.html